TAJNA CRVENOG LUKA

Tajna koja stoji iza crvenog luka kao lijeka za kosu svodi se na dva njegova glavna aktivna sastojka: kvercetin i sumpor. Luk je biljka s najvišim udjelom kvercetina, što u crvenom luku predstavlja čak 10% njegove suhe mase. Uz to, sadrži visok postotak sumpora koji se koristi u kozmetičkim kremama za poboljšanje izgleda kože.

 

KVERCETIN

Djelovanje kvercetina na kosu:

 • Ističe se svojim protuupalnim svojstvima
 • Pomaže smanjiti upalu vlasišta i potiče cirkulaciju krvi dok njeguje kosu iz korijena i zaustavlja njezinu pothranjenost

Rezultat: Veća i bolja hranjivost kose uz poboljšanje njezinog izgleda, sjaja i vitalnosti.

 

SUMPOR – mineral ljepote –

Djelovanje sumpora na kosu:

 

 • Ima antibakterijska, antiseboreična i detoksikacijska svojstva, a sve je savršeno pogodno za njegu vlasišta i kose
 • Pomaže u uklanjanju bakterija i gljivica, a pruža potpuno čistu kosu
 • Uklanja mrtve stanice koje se talože na površini vlasišta, omogućujući oslobađanje pora kože i sprečavajući “gušenje” kose

Rezultat: Učinkovitije čišćenje kose. Posebno indicirano za masnu kosu.

 

TROSTRUKI UČINAK

 1. Smanjivanje upale vlasišta (KVERCETIN)
 2. Potiče protok krvi u vlasištu (KVERCETIN)
 3. Čišćenje i dezinfekcija kose (SUMPOR)

MORSKI GLIKOGEN

Morski glikogen visoko je pročišćeni aktivni sastojak na bazi glukoze, ekstraktiran iz membrane za otvaranje i zatvaranje školjke mekušaca, jednog od najjačih mišića prirode. Ovaj aktivni sastojak učinkovito potiče rast kose u aktivnoj fazi rasta folikula vlasi. Uz to djeluje energizirajuće i jača kosu.

 

ZNAČAJ GLIKOGENA U TIJELU

Glukoza je najvažniji šećer na staničnoj razini i igra vrlo važnu ulogu u energetskom metabolizmu stanica. Glikogen je jedan od glavnih izvora energije za staničnu aktivnost i nalazi se unutar stanice.

 

ZNAČAJ GLIKOGENA ZA KOSU

Glikogen je prisutan i metabolizira se u folikulu ljudske dlake, posebno u stanicama epitelne ovojnice. Također je glavni izvor energije neophodne za sintezu bjelančevina tijekom procesa rasta kose.

Tijekom ovog procesa potrošnja glikogena dvostruko je brža. Stoga prisutnost glikogena u epitelnom omotaču kose osigurava dostupnost energije u aktivnoj fazi rasta.

 

REZULTATI:

 • Jača kosa s više volumena
 • Manji gubitak kose
 • Veća gustoće kose

KVINOJA

Kvinoja, krumpir, rajčica, kukuruz ili čokolada su namirnice kojima je zajedničko američko podrijetlo. Kad su Europljani stigli u Ameriku, otkrili su novi svijet prepun nepoznatih proizvoda koji su obogatili njihovu gastronomiju. 500 godina kasnije, ovi proizvodi ne samo da osvajaju Europu, već i ostatak svijeta.

Kvinoja (Chenopodium quinoa) pseudo-je žitarica koja se uzgaja u planinama Anda i do relativno je nedavno bila podcijenjena. Njena visoka hranjiva vrijednost, zbog visokog sadržaja esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina, mineralnih elemenata i oligo-elemenata učinili su ga vrlo bogatim popularnim proizvodom na polju prehrane.

 

Kvinoja sadrži kvalitetnije proteine od bilo koje druge žitarice koje se danas uzgaja. Sadrži i korisne minerale poput kalcija, fosfora, magnezija i kalija.

Zbog svojih briljantnih svojstava i blagodati nedavno je preimenovana u “Super žitaricu” ili “astronautsku hranu”, jer je kvinoja hrana koju jedu kad su u svemiru. Iz tog se razloga kvinoja etablirala kao najveći izvor biljnih bjelančevina i jedna od najkompletnijih i najuravnoteženijih namirnica na svijetu. Konzumacija kvinoje preporučuje se za jačanje tijela i borbu protiv umora. Također prema Organizaciji Ujedinjenih naroda za poljoprivredu (FAO) sjeme, lišće i stabljike ove pseudo-žitarice liječe više od 22 različitih ljudskih bolesti i stanja.

DJELOVANJE KVINOJE NA KOSU

Nuggela & Sulé u svojoj kulturi inovacija iskoristili su prednosti ove “Superhrane” kako bi poboljšali učinkovitost svojih proizvoda. Visok sadržaj esencijalnih aminokiselina u kvinoji čini je najboljim aktivnim sastojkom za poboljšanje zdravlja kose.

Kvinoja sadrži 16 aminokiselina, kao što su lizin, arginin, fenilalanin, metionin, histidin, triptofan, leucin, valin, izoleucin, alanin i treonin.

Među njima izdvajamo 2 koja posebno koriste kosi:

METIONION:

Osim što jača nokte, učinkovit je i protiv gubitka kose. Metionin sadrži sumpor koji tvori lance koji se međusobno spajaju, reproducirajući sve što se događa s kosom, pomažući joj u jačanju strukture. Prema nedavnom istraživanju, metionin također pomaže protiv gubitka kose (1).

2006. godine rezultati studije koji su uključivali pacijente s gubitkom kose objavljeni su u okviru dermatološkog kongresa održanog u Firenci. U ovom istraživanju sudjelovalo je 30 pacijenata koji su podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina dobila kombinirani aminokiselinski pripravak i kompleks vitamina skupine B. Druga je skupina dobila placebo. Nakon 6 mjeseci utvrđeno je da je količina kose u fazi rasta približno 10% veća u skupini koja je uzimala metionin nego u skupini koja je uzimala placebo (2).

ARGININ:

Potiče rast kose. U teškim trenucima kao što su bolest, stres ili starenje, razina arginina dramatično pada. U nedavnom postu o argininu kao preteči dušikovog oksida (NO) pokazalo se da je vrlo učinkovit za rast kose. Njegov učinak širenja posuda pogoduje rastu kose zbog obilja dušikovog oksida koji otvara kalijeve kanale poboljšavajući opskrbu folikula dlake krvlju (3).

 

OSTALE KARAKTERISTIKE:

Štiti i hrani folikul dlake:

Kvinoja sadrži približno 15% visokokvalitetnih proteina, što je najveća vrijednost među svim žitaricama ili sjemenkama na svijetu. Hidrolizirani proteini ekstrahirani iz kvinoje štite i njeguju folikul dlake iznutra.

Potiče rast kose:

Redovita konzumacija kvinoje pruža sjaj kosi. Njen visok sadržaj bjelančevina osigurava hranu tjelesnim stanicama, kao i folikuli dlake, što je neophodno za rast kose. 

Pomaže u uklanjanju peruti:

Kvinoja sadrži važne minerale kao što su kalcij, željezo i fosfor pomažući u zatvaranju vlage u vlasištu, sprječavajući ga da se osuši i ljušti, a prhut drži pod kontrolom.

 

Pomaže u tretiranju ispucanih vrhova:

Proteini imaju sposobnost prodiranja u korteks kose uravnotežujući njegovu poroznost, istovremeno povećavajući njezinu elastičnost.

Smanjuje lomljenje kose:

Kvinoja također sadrži vitamin E koji uravnotežuje proizvodnju prirodnog ulja kako bi kosa bila pravilno hidratizirana, a istovremeno smanjuje lomljenje zbog mogućih čvorova na kosi.

Čuva izvornu boju kose:

Kvinoja sadrži aminokiselinu koja se naziva tirozin, koji je odgovoran za pigmentaciju kose i kože. To pojačava repigmentaciju kose zadržavajući prirodnu boju.

IZVORI:

 1. Haneke, E. & Baran, R. (2011) Micronutrients for Hair and Nails, Nutrition for healthy skin, Volume 2, (pp.149-163)
 2. Alonso, L. & Fuchs, E. (2006) The hair cycle, Journal of Cell Science, issue 119, (pp.391-393)
 3. Saini, R. & Zanwar, A. A. (2013) Arginine Derived Nitric Oxide: Key to Healthy Skin, Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology (pp.73-82)
Košarica
🎁 Nedostaje vam još samo  40,00 do BESPLATNE DOSTAVE!
Vaša košarica je prazna.

Dodajte neki od proizvoda u košaricu pa se vidimo ovdje... ;)